Andrea Hansson
Follow your heart wherever it may lead you

DIY Dip dye shorts med nitar och slitningar


Jag är totalt såld på dip dye, speciellt på shorts, och nitar kan ju vara jävligt snyggt. Så jag bestämde mig för att göra om ett par jeans totalt för att få precis de shortsen som jag var ute efter. Jag har klippt av, blekt, färgat, gjort slitningar och pimpat med nitar. För er som är sugna på att göra något liknande kommer här en beskrivning på hur jag har gjort och vad jag har använt. Ett enkelt sätt att göra enga dip dye shorts. Lite tips och trix helt enkelt.

Det här behöver du:
 • Ett par jeans, jag använde ett par av HMs billigaste jeans. 99:-
 • Klorin ca 20:-
 • Textilfärg 39:- på Ica Maxi (jag använde ca 1/5 av färgen)
 • Textilsalt 20:- på Ica Maxi
 • Nitar ca 20:- på Ebay (tänk på att välja nitar som är behandlade så att de inte rostar när byxorna tvättas!)
 • En hink eller balja att bleka jeansen i.
 • Handskar
 • Sax
 • Gryta till färgningen
 • Pincett
 • Rivjärn

Totalt ca 200:- (men då har jag både textilfärk och salt över till minst fyra omgångar till och nitar till minst ett par till)

Innan du börjar så tänk på att alla jeans reagerar olika när man bleker dom och det finns inget sätt att garantera hur resultatet blir. Generellt sett så gäller dock att ju mer bomull det är i tyget desto kortare tid brukar behövas, polyester kan inte blekas med klorin vilket innebär att sömmarna brukar ha kvar samma färg som från början.

1. Klipp av jeansen till önskad längd. Jag brukar lägga till några centimeter för att vara säer på att jag inte klipper av för mycket, det är alltid lättare att klippa av lite till senare än att ångra sig för att man tog för mycket.2. Häll i klorin i en hink eller balja. Använd alltid skyddshandskar när du jobbar med klorin för att inte skada huden. Jag brukar köra med ren klorin för att få resultat lite snabbare, men det går så klart bra att blanda ut det med lite vatten också (resultatet brukar bli något jämnare då). Se till att det är tillräckligt mycket för att blöta ner hela byxorna. Jag brukar använda en hel flaska till långa jeans och ca en halv om det är shorts jag ska bleka.

3. Lägg i shortsen och gå noggrannt igenom dom så att de är helt täckta med klorin. Tänk på att det inte bleks lika mycket om det är veck eller skrynkligt. Titta till jeansen efter ca 30 minuter för att se hur ljusa de blivit. Ser du knappt någon skillnad så kan du ränka med att blekningen kommer ta ganska många timmar. Vänd på dom då och då föra att undvika att delar av shortsen inte blir blekta. För mig har det tagit allt från en och en halv timme till lite över ett dygn att nå önskat resultat beroende på om jag har blandat ut med vatten eller inte och vilker material det är i jeansen.


4. När du känner dig nöjd med färgen sköljer du jeansen noggrannt tills vattnet är helt ofärgat. Eftersom jag är känslig för klor så brukar jag alltid tvätta dom med tvättmedel också för att få ur så mycket rester som möjligt. Låt shortsen torka för att kunna kontrollera slutresultatet av blekningen.

5. Nu är det dags att börja med färgningen. Eftersom de olika stegen vid färgning varierar en del beroende på vilket märke du har på färgen så kan jag inte garantera att stegen är samma för alla, följ anvisningarna för just din färg! HÄR kan ni läsa hur ni gör för att färga kläder för hand med Herdins färger.6. Doppa ner shortsen så långt ner som du vill ha dom färgade, de kommer förmodligen bli ett ganska rakt streck mellan den färgade och den ofärgade delen på shortsen, för att undvika detta doppade jag snabbt ner shortsen några centimeter extra och lät färgen sedan rinna neråt. Jag använde även en pensel för att pensla på lite färg och jämna ut linjen ytterligare. Låt shortsen ligga i färgen så länge som finns angivet i bruksanvisningen.

7. Skölj shortsen noggrannt och låt dom torka.

8. Nu är det dags för det roliga; att pimpa shortsen med nitar och slitningar. Nitarla är supersmidiga, det är bara att sätta dom där du vill ha dom är vika in flikarna på baksidan. jag använde en tång att vika in dom med för att slippa få så jäkla ont i fingrarna, men det går så klart bra att köra utan tång också.


9. För att göra slitningarja har jag använd mig av två saker; ett litet rivjärn och en pincett. Med hjälp av pincetten har jag pillat upp lite trådar längst ner på kanten för att få en lite mer "använd" look. Resten av slitningarna har jag gjort med hjälp av rivjärnet. Jag tycker att det är lättast att använda den sidan med minst hål, ett tips är att lägga något hårt på insidan av jeansen så är det lättare att ta i lite utan att vara rädd att riva sönder fingrarna. När du känner dig nöjd med dina slitningar är det bara att prova shortsen och njuta av ditt verk.Grymt tips :)

Grymt, men förstår inte riktigt det med färgnigen, har du vatten i kastrulen och lägger i färgen sen låter det koka, eller hur gör du? :)

vad grymt! Borde verkligen testa dethär hemma. Jättefint du har lagt upp det, väldigt lätt att förstå! kram

fasen så snygga de blev! TUmmen upp =)

jag undrar samma som arijeta, jag har nämligen lila färg hemma redan, men den är ju för tvättmaskin. Hur gör jag när jag ska ggöra i gryta istället? :)

Jag har precis gjort en massa dip dye kläder men ska man tvätta det efter eller kan man använda det? Och när man ska tvätta kommer det inte att färga av sig då?

Grymt bra tips!

Men hur vet man om nitarna är rostfria eller inte? Heter det något speciellt eller? Hur tvättar man dem??

Snälla svara!

Mina knappar rostar när jag bleker! :(

Blandar ut hälften-hälften och blekte över natten...

Har blekt och köpte färg och färgsalt, men det står på min bruksanvisning att jag ska ha 7 liter (!!!!) vatten när jag ska färga! Det ser ju ut som att du bara har färg och inte vatten på bilden :) hur ska kg göra?

Tacksam för svar :)

Anonym

Hej snygga shorts men var köper man en sån där litet rivjärn??

Mvh Celina

Svar: Tack! Jag har för mig att jag köpte det på Ikea för en massa år sedan, vet dock inte om de finns kvar. Annars skulle jag chansa på att vanliga mataffärer kan ha det :)
Andrea Hansson

Anonym

Hej !:)

Hur stora nitar har du??
/ Celina

Svar: hej!
På de här använde jag nitar som är 7x7mm :)
Andrea Hansson

Fan vad snygga!
Men jag har en fråga,
- färgar dom inte av säg när man tvättar dom?:)

Tacksam för svar. :)

Hej!

Jätte snällt av dig att lägga ut detta och så var det lätt att förstå:-)
Men jag har en fråga också färgar det inte av sig första gången man tvättar det?:-)

Hej!

Jätte snällt av dig att lägga ut detta och så var det lätt att förstå:-)
Men jag har en fråga också färgar det inte av sig första gången man tvättar det?:-)

Svar: Vad kul att du gillar inlägget! :) Det som jag har färgat har inte färgat av sig när jag tvättat det, men jag har varit väldigt noga med att skölja ut all färg och använt fix för att färgen ska sitta extra bra. Jag rekommenderar att tvätta kläderna för hand eller utan annat i maskinen första gången för att vara helt säker på att inget annat blir förstört. Men som sagt, det jag har färgat har aldrig färgat av sig :) Lycka till med färgningen nu!
Andrea Hansson

Taack för tipset ! :))

Svar: det var så lite så, hoppas det kommer till nytta :)
Andrea Hansson

ippy

funkar detta på svarta mjukis byxor?

Svar: Det är ju lite svårare att färga svart tyg, det blir liksom bara... svart. Så i så fall måste du bleka dom först, men att bleka svart kan också vara lite knepigt. Så om jag var du så skulle jag nog ha kvar dom som svarta eller göra dipdye genom att bleka dip dye. Sen bara sätta nitar eller liknande på :) Lycka till!
Andrea Hansson

ELSA

Hej! Super fina shorts!jag undrar dock lite runt blekningen, undrar om du i en "svars kommentar" skulle kunna skriva ut mått (dl ) på hur mycket vatten och klorin du använde! enormt tacksam för svar!

Svar: Vad kul att du gillar dom! :) Hur mycket klorin och vatten jag använder varierar lite, det kan vara allt från bara klorin till hälften klorin, hälften vatten. Det beror lite på vad det är för jeans jag ska bleka och vilken effekt jag vill ha på dom. Även temperaturen påverkar resultatet, ju varmare det är desto snabbare bleks det. Lycka till med blekningen, och säg till om det är något mer du undrar över :)
Andrea Hansson

Mee

Behöver man bleka om man ska färga vitt?

Svar: Ja, det skulle jag starkt rekommendera :)
Andrea Hansson

Johanna

Hej! Jag undrar vad du sökte på för att vara säker på att få behandlade nitar?

Svar: Hej! Oj, det kommer jag faktiskt inte ihåg.. men det brukar stå i beskrivningen om de är behandlade. Står det inget skulle jag chansa på att de inte är det. Lycka till! :)
Andrea Hansson


Kommentera inlägget här:


Namn
Kom ihåg mig?

E-postadress (publiceras ej)


Blogg


Kommentar