Andrea Hansson
Follow your heart wherever it may lead you

DIY Färga jeans (eller andra kläder) för hand

Nu är ni en hel del som har frågat om hur man färgar kläder, så nu får jag väl helt enkelt se till att förklara det en gång för alla. Jag använder mig av Herdins textilfärg när jag färgar, så jag kan inte garantera att man gör på precis samma sätt med andra färger än just de jag har använt. Tänk på att färgen inte syns lika bra på mörka kläder!

Du behöver:

  • Ett kärl som rymmer minst 10 liter och som går att värma upp på spisen. (Jag använder ett betydligt mindre kärl och bara en del av vattnet och färgen som står angivet)
  • Textilfärg (finns att köpa i de flesta välsorterade mataffärer som till exempel Ica Maxi, Coop Forum och Överskottsbolaget)
  • Textilsalt
  • Fix
  • Tång (eller någo annat att hålla i kläderna med medans de färgas)
  • Skyddshandskar
  • Kläder att färga

Med Herdins torra textilfärg(för 250-500g torr textil)
1. Häll färgpulvret i ca ½ liter vatten och värm upp vattmet tills pulvret är helt upplöst.
2. Fyll kärlet med ca 10 liter vatten.
3. Tillsätt 1dl salt och ev. fix. Blanda så att allt är upplöst.
4. Blöt textilen så att allt är genomblött.
5. Lägg i de blöta kläderna i färgbadet och sätt på plattan. Värm färgen till ca 80-90 grader (70 grader om det är polyamid du färger, det står på lappen med tvättråd vad det är för material i kläderna).
6. Håll temperaturen konstant under ca 45 minuter, rör om och lyft isär kläderna då och då så att du inte får ett fläckigt resultat.
7. Skölj noggrannt i ljummet vatten utan att vrida kläderna tills all överskottsfärg är borta.
8. Använd efterbehandlingen för att förbättra tvättäktheten. Blanda ut efterbehandligsmedlet i 10 liter vatten (ca 40 grader) och låt klädera ligga i badet i 15 minuter. Skölj kläderna och låt dom torka.

Med Herdins flytande textilfärg (för 500g-1500g torr textil)
1. Fyll kärlet med 10 liter kallt vatten.
2. Häll i textilfärgen, en påse fix och 1 kg salt. Rör om så att allt blandas och löser upp sig.
3. Blöt mer klädera som ska färgas så att de är helt genomblöta (annars blir de ofta väldigt ojämnt färgade).
4. Lägg i de blöta kläderna och sätt på plattan, jag brukar låta den stå på lägsta värmen. Se till att vattnet håller 30-60 grader under hela färgningen. Låt kläderna ligga i färgen i ca 30 minuter, rör om med jämna mellanrum för att få ett jämnare resultat.
5. Skölj kläderna noggrannt i kallt vatten utan att vrida dom, då riskerar du att förlora en del av färgen och inte få ett lika bra resultat.
6. Tvätta ur överskottsfärgen i ca 30-60 grader utan tvättmedel. Skölj ännu en gång innan du låter kläderna torka.


Manette

Klockrent. Super pedagogiskt och lättförståeligt. Bra

Linda

Superbra tutorial! Men går det att färga delar av kläderna, liknande dip-dye med hår? Har sett en hel del fräcka shorts men är osäker hur man kan göra.

Svar: Kul att du gillar den! :) javisst går det bra, har ett diy inlägg där jag gör dipdye på ett par shorts (http://andreahansson.se/2012/may/diy-dip-dye-shorts-med-nitar-och-slitningar.html), kolla gärna in det så kanske du får lite tips.
Gjorde även dip dye på en klänning med samma metod och det blev så här: http://andreahansson.se/2012/may/resultatet-dip-dye-klanning.html

Om du undrar över något så är det bara att fråga på så ska jag göra mitt bästa för att ge dig svar :)
Andrea Hansson

Josefine

Hej !
Jag är en glad läsare som har en fråga...
Det är så att jag har ett par jeans som bara är slitna på smalbenen. Detta tycker jag inte är så snyggt. Kan man göra något åt detta ?? Man kan väl inte bara färga de ljusa slitningarna ??

Mvh Josse !

Svar: Hej! Det enda jag kan komma på är att antingen bleka eller färga hela jeansen och hoppas på att färgen blir lite jämnare. Det finns ju en del färger som är väldigt lik jeansfärg, det kanske skulle funka? Annars kan man ju alltid klippa av dom och göra som till shorts om man stör sig alldeles för mycket på det. Hoppas du hittar en bra lösning hur som och lycka till :)
Andrea Hansson

Vilma

Hej! Jag vill göra dip-dey med färgerna blå-lila-rosa på ett par ljusa jeans.
Jag undrar om man kan köpa färg som går att pensla på, eller om det är bäst/billigast att köra med flytande färg.
Jag har gjort dip-dey med blekmedel en gång, så lite erfarenhet har jag.

Svar: Jag har aldrig använt färg som man penslar på så det kan jag tyvärr inte säga så mycket om. Men jag har själv funderat på att göra dipdye med flera färger och i så fall så skulle jag nog börja med att göra mittenfärgen, sen första och sista med den sista färgen över det. Förstår du hur jag menar?
Andrea Hansson

Recy

Hej!

Mina gula jeans blev rosa fläckiga på ena byxbenet och undrar om man kan färga bort det?

Tacksam för svar!

//recy

Svar: Jag har aldrig försökt själv, men det enda jag kan komma på att man kan göra är att försöka bleka bort det och sen färga om hela jeansen. Men sen beror det väl på vad de blev fläckiga av också, en del fläckar är ju verkligen svåra att få bort.
Om du inte lyckas få bort fläckarna men ändå vill ha kvar jeansen så kan man ju alltid färga dom i någon mörkare färg, det brukar ju funka fint :)

Lycka till!
Andrea Hansson

Thilda

hej! undrar vart du köper din färg/färgpulver hittar ingen stans och skulle görna vela testa att färga! :)

Svar: Hej! Kul att du vill prova att färga kläder! Jag köper min färg på ica maxi. Lycka till med färgningen! :)
Andrea Hansson

Isabell

Hur vet man vilken färg det är?

Isabell

Hur vet man vilken färg det är?

Svar: Hur menar du? Man ser ju på paketet vilken färg det är. Men är du osäker på hur resultatet ska bli så prova gärna på en tygbit i samma material och färg som det du ska färga. Det kanske inte blir exakt som provbiten, men då får du ett hum om hur det kan tänkas bli i alla fall :) Lycka till!
Andrea Hansson

Vill färga en vit långklänning till en mörkrosa färg, klänningen har dekorationer i form av stenar. Funkar det ändå?

Svar: Det beror helt på vilket material klänningen har, men är det bomull eller liknande så borde det inte vara några problem. Jag har själv färgat en tröja som hade dekorationsstekar, och de tog inte åt sig något av färgen, men kan så klart inte garantera något. Tänk även på att sömmar oftast inte är i bomull så är stenarna ditsydda kan det hända att tråden kommer synas mer efter färgningen. Lycka till nu :)
Andrea Hansson

Louise

Hej jag undrar om det är nödvändigt med textilsalt och vad det gör för nytta?
Tacksam för svar!

Louice

Har tänkt att blanda två färger (rött och ljusorange) för att få till en mörkare orange färg. Har du någon bra idé hur jag ska fördela mängden av de olika färgerna?

Svar: Oj vad svårt, det beror helt på hur mörk nyans du vill ha. Jag skulle nog prova att ha ca 1/5 röd färg och sen öka efter hand om du känner att du vill ha det mörkare/rödare. Var noggrann med att ta upp det du färgar ur vattnet medans du blandar i mer rött bara för att undvika fläckar :) Lycka till!
Andrea Hansson

Louice

Jag ska prova din förslag om fördelning, tack! En fråga till, jag har bara ett mindre kärl, som rymmer ungefär hälften av det ska jag färga (det är två plagg, ca 200 g styck). Tror du att jag kan färga dem efter varandra, eller kommer det första plagget är bli färgstarkare då?

Svar: Jag brukar alltid färg i mindre kärl än vad som står i anvisningen, och trycker ner så mycket som får rum i dom (men var noggrann med att röra på kläderna ibland för att få en jämn färg). Om du inte fyller på med mer vatten när du lägger i det andra plagget så borde ju färgen ha samma koncentration även efter att du färgat ett plagg.
Andrea Hansson

Louice

Tack för tipsen! Det blev så himla bra, är sjukt nöjd med den fina nyansen jag fick. Tusen tack!

Svar: Åh vad kul att du blev nöjd! :D
Andrea Hansson

Sofie

Hej! Jag bara undrar om du själv testat att färga polyamid?
Det står ju som sagt på paketet att polyamid ska tvättas i 70 grader, men på själva plagget står det att den ej får tvättas över 40 grader. hur funkar det? Tack!

Svar: Hej!
Jag är faktiskt lite osäker på hur det ligger till, jag skulle nog hålla mig till vad som står på plagget för att inte riskera att ta sönder det.
Andrea Hansson

Eva

Hej! Undrar vad du gör med vattnet som du kokat plagget i efteråt. Häller du ut det i vasken eller utomhus?

Eva

Hej! Undrar vad du gör med vattnet som du kokat plagget i efteråt. Häller du ut det i vasken eller utomhus?


Kommentera inlägget här:


Namn
Kom ihåg mig?

E-postadress (publiceras ej)


Blogg


Kommentar